+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Mentale gezondheid weinig besproken op werkvloer

Ruim een derde van de Nederlandse werknemers laat mentale gezondheid onbesproken in gesprekken met leidinggevenden. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door YouGov in opdracht van vacaturesite Indeed.

Hoewel een vijfde van de werknemers kampt met mentale problemen, blijft mentale gezondheid doorgaans onbesproken door angst, schaamte en gebrek aan support.

Hieronder alvast de bevindingen.
Bevindingen onderzoeksrapport YouGov in opdracht van Indeed over werken aan mentaal welzijn in Nederland

Lees hier het volledige onderzoeksrapport:
Werken aan Welzijn: Mentale gezondheid en welbevinden op het werk in Nederland. Een blik op 2023

Gevoelens van schaamte
Bijna de helft van de Nederlanders denkt minder bekwaam over te komen wanneer ze dit soort problematiek met hun baas bespreken. Net als dat een derde mentale problemen niet meldt, schaamt eenzelfde percentage zich ook nog eens voor dit soort problematiek ten opzichte van zijn of haar manager.

Weinig support manager
Mogelijk komen deze gevoelens van schaamte voort uit de steun die ontbreekt. Zo heeft een kwart van de werknemers het gevoel geen support te krijgen van de werkgever bij zijn of haar mentale problemen.

Vasthouden waardevolle werknemers
“In tijden van de krappe arbeidsmarkt gaat het niet alleen om het aantrekken van talent, maar zeker ook om het vasthouden van waardevolle medewerkers”, stelt Sara Cauwenbergh, Talent Strategy Advisor bij Indeed. “Als werkgever is het noodzaak om een werkplek te creëren waarin mensen graag komen én blijven werken. Een open dialoog over mentale gezondheid op het werk is een belangrijk gesprek gezien de schrikbarende cijfers.”

Lees ook: Een op de drie werkenden staat bij huidige werkgever al met één been buiten

Extreme vermoeidheid
Werk brengt voor veel mensen druk met zich mee. 22 procent van de Nederlanders voelt zich vaak uitgeput aan het einde van een werkdag; zes procent heeft dit gevoel zelfs na iedere werkdag. Deze mentale vermoeidheid werkt ook door op het privéleven. Men zegt zelfs geregeld plannen af en brengt minder tijd door met familie door de hoge werkdruk.

Welzijnsmaatregelen onbekend
Desondanks weet bijna de helft van de Nederlanders niet welke welzijnsmaatregelen de werkgever aanbiedt. “Dit is een te hoog percentage”, vindt Cauwenbergh. Zij adviseert daarom: “geef het algemeen welzijn van je nieuwe en huidige medewerkers voorrang binnen elk aspect van HR.”

Open dialoog
“Het is belangrijk dat er meer over het thema gepraat wordt. Zorg ervoor dat mentale gezondheid een structureel onderwerp wordt binnen je organisatie door mentale ondersteuning voor iedereen toegankelijk te maken. Maak als manager de (mentale) afstand tot je team zo klein mogelijk en houd rekening met de verschillende behoeften van medewerkers. Zo creëer je een psychologische veilige omgeving, waarin medewerkers zich gezien en gehoord voelen”, aldus Sara Cauwenbergh.

Bron: Indeed, 13 maart 2023

Lees ook
Mentale problemen bespreekbaar maken op het werk
Werk als medicijn: tijdens ggz-behandeling al aan de slag