Complimenten belangrijk voor werkplezier
Complimenten zijn belangrijk voor motivatie, prestaties en werkplezier. Werkend Nederland is echter niet zo scheutig met het geven van complimenten. 15% van de werknemers krijgt nooit een compliment van zijn of haar leidinggevende.
In aanloop naar 1 maart, Nationale Complimentendag, liet Tempo-Team onderzoek doen onder 2500 werknemers naar complimenten op de werkvloer.
Hieruit blijkt dat het overgrote deel van de werknemers weleens een compliment krijgt van de leidinggevende of collega’s, maar dat complimenten niet zo vaak worden gegeven. Het grootste deel van de werknemers (59%) krijgt hoogstens eens per maand een compliment van de leidinggevende. 15% hoeft er zelfs helemaal nooit op te rekenen. Collega’s zijn iets scheutiger met elkaar complimenteren.
Het onderzoek laat zien dat medewerkers beter presteren, gemotiveerder en loyaler zijn als zij zich gewaardeerd voelen. Dat maakt het geven van complimenten een belangrijke driver voor werkplezier. Werkplezier kan in tijden van schaarste het verschil maken voor werknemers om langer te blijven, maar ook om wel of niet voor een werkgever te kiezen.
Meeste complimenten van collega’s, minste van HR-afdeling
89% van de werknemers geeft aan dat ze weleens een compliment krijgen van collega’s. Dat is een groter aandeel dan de werknemers die aangeven dat ze gecomplimenteerd worden door hun leidinggevende (85%), klanten (74%) of andere mensen uit de organisatie (69%). Slechts 2 op de 5 werknemers (42%) zeggen dat ze weleens een compliment krijgen van de HR-afdeling.
We krijgen complimenten, maar niet zo vaak
Ondanks dat de cijfers laten zien dat er complimenten worden gegeven, gebeurt dit in de praktijk niet heel frequent. Met name door leidinggevenden richting werknemers. Dagelijks krijgt slechts 5% van de werknemers een compliment van de leidinggevende, 21% van de werknemers krijgt het wekelijks, 33% ontvangt maandelijks of minder dan maandelijks (26%) een compliment en 15% hoeft hier nooit op te rekenen vanuit zijn of haar leidinggevende.
Collega’s complimenteren elkaar vaker: 9% krijgt bijna dagelijks een compliment van een collega, 29% ongeveer wekelijks, 31% maandelijks, 21% minder dan maandelijks en 11% krijgt nooit een compliment van een collega.
Meeste complimenten over goed werk
De top 3 redenen voor het geven van een compliment, zijn:
• Goed geleverd werk (29%)
• Behulpzaamheid van collega’s (14%)
• Als iemand zijn best heeft gedaan, ongeacht het resultaat (13%)
Esther Raaijmakers, directeur HR bij Tempo-Team: “Dit onderzoek laat zien dat het grootste deel van werkend Nederland complimenten geeft en ontvangt, maar dat de frequentie omhoog kan. De belangrijkste reden om geen compliment te geven, is dat mensen er niet bij stilstaan. Een gemiste kans! Want een compliment geven kost niets en laat mensen groeien. Het geeft zelfvertrouwen, motiveert en vergroot het werkplezier. En juist in deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk het plezier op het werk hoog te houden”.
Lancering campagne ‘Complimento’: complimenten een podium geven
Om heel werkend Nederland te stimuleren elkaar elke dag een compliment te geven, is Tempo-Team gestart met de campagne ‘Complimento’. Via het ‘Complimento Contactcenter’ kan iedereen een compliment sturen aan een collega. Deze complimenten worden vanaf 1 maart gedurende de hele maand vertoond op digitale buitenreclame, social media van Tempo-Team en lokale radio. Daarnaast stimuleert Tempo-Team werkend Nederland om zelf meer complimenten te geven door tips en inspiratie te delen. Informatie is te vinden op: tempo-team.nl/complimento.
Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Tempo-Team in samenwerking met de Universiteit van Leuven. In de periode 4 december 2022 tot en met 2 januari 2023 werd het onderzoek verricht onder 2.500 Nederlandse werknemers, met representatieve verdeling op basis van leeftijd, geslacht en opleiding.
Bron: Tempo-Team, persbericht 27 februari 2023