Directeur Randstad: zzp wet veroorzaakt nieuwe ruis
De nieuwe conceptwet tegen schijnzelfstandigheid onder zzp’ers leidt tot onzekerheid. Die waarschuwing doet Jeroen Tiel, directeur van Randstad Nederland, in het FD.
De voorgestelde ontwerpwet tegen schijnzelfstandigheid leidt tot onzekerheid. Die waarschuwing doet Jeroen Tiel, directeur van Randstad Nederland, in het Financieele Dagblad.
De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden, die momenteel ter internetconsultatie is voorgelegd door minister Van Gennip, schiet volgens Tiel zijn doel voorbij en kan het zelfstandig ondernemerschap in gevaar brengen.
Geschiedenis kan zich herhalen
Het voorstel leidt volgens hem nu al tot toenemende onduidelijkheid bij zowel zzp’ers als werkgevers. Tiel waarschuwt dat de situatie van zes jaar geleden zich kan herhalen, toen de Wet DBA zoveel verwarring veroorzaakte dat besloten werd om er niet op te handhaven.
Tiel illustreert in het FD de onzekerheid met een voorbeeld: “Neem een schilder die als zzp’er werkt en opdrachten uitvoert voor zowel een grote woningbouwcoöperatie als particulieren. Dan is het onduidelijk of er sprake is van schijnzelfstandigheid of niet.”
Zoektocht naar wetgeving die echte ondernemers niet benadeelt
Begin van dit jaar pleitte Tiel juist nog voor een stevigere aanpak op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers.
Wat Tiel betreft moet een aanpak ervoor zorgen dat echte ondernemers niet benadeeld worden. Hij stelt dat de nu voorgestelde regeling minder subjectief moet zijn dan het huidige plan, waarbij in stappen wordt bepaald of er sprake is van een dienstverband of niet. Volgens Tiel bestaat het risico dat in vergelijkbare situaties zowel het oordeel ‘zzp’er’ als ‘werknemer’ kan vallen.
Tiel benadrukt het belang van het aanpakken van deze problematiek en waarschuwt dat er “ruis op de lijn” is. Hij erkent dat de overheid met een uitdaging zit wat betreft handhaving van de voorgestelde wet.
Meer politieke aandacht
De directeur van Randstad is niet gerust op een goede afloop en merkt op dat politieke partijen voornamelijk praten over bestaanszekerheid en energietransitie in hun verkiezingscampagnes. Hij benadrukt echter dat een flexibele arbeidsmarkt cruciaal is voor deze doelen en hoopt dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp in het politieke debat.