+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Kijk verder dan werkgeluk alleen

Voor veel Nederlanders is gelukkig zijn het belangrijkste levensdoel. En als werkgever kun je verder kijken dan werkgeluk alleen. Het lijkt me vanzelfsprekend dat je een fijne werkplek wilt bieden en zo mensen blij en gemotiveerd wilt houden. Maar met alleen een focus op werkgeluk worden je werknemers niet per se gelukkiger.

Auteur: Jacco Vingerling, CEO en oprichter van arbeidsbemiddelaar Bowers & Jackling

Ik wil graag verduidelijken dat het goed is dat we op de werkvloer steeds meer aandacht aan werkgeluk besteden. Zo word ik enthousiast wanneer organisaties vaker letten op zaken als vitaliteit, mentaal welzijn, een gezonde werk-privébalans en intrinsieke motivatie. Alles om medewerkers op en rondom het werk lekker in hun vel te laten zitten. Tijdens de huidige Week van het Werkgeluk liggen dit soort thema’s extra onder een vergrootglas. Mooi natuurlijk, maar kijk uit voor tunnelvisie.

Uit meerdere studies blijkt dat gelukkige werknemers productiever zijn, beter presteren én minder verzuimen. Dat klinkt iedere organisatie natuurlijk als muziek in de oren. Dus zetten bedrijven en instellingen massaal in op het vergroten van werkgeluk. Immers hebben werkgevers alleen invloed op het werkgeluk van werknemers, toch? Of zijn er voorbeelden te bedenken waarbij de oorzaak van minder presterende collega’s in de privésferen ligt? Denk aan een collega in rouw, een medewerker met liefdesverdriet of een teamlid met financiële uitdagingen of fysieke klachten. Samen met mede-eigenaar van Bowers & Jackling, Dennis Versnel ben ik op onderzoek uitgegaan.

Geluksprofessor

Om beter grip te krijgen op het thema schakelden wij de hulp in van Prof. dr. Ruut Veenhoven. Hij is emeritus hoogleraar ‘Sociale condities voor menselijk geluk’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Simpel gezegd is hij de eerste geluksprofessor ter wereld. Hij is in de jaren 70 begonnen met zijn onderzoeken naar geluk, wat hij in de beginjaren bestempelde als levensvoldoening. Toen was dit onderwerp nog weinig onderzocht. Nu verzamelt hij alle onderzoeken over geluk en zet deze in The World database of Happiness.

De gesprekken met de geluksprofessor maakten ons veel duidelijk. Zo weten we nu dat geluk wordt bepaald door erfelijkheid, omgeving en gedrag. Het is voor ongeveer veertig procent een kwestie van genetische aanleg, het is een beetje afhankelijk van je sociale positie en behoorlijk afhankelijk van je levensvaardigheid. Dat laatste is hoe goed je met problemen kunt omgaan, je energielevel, mentale weerbaarheid, et cetera. De driedelige kern (erfelijkheid, omgeving en gedrag) kun je onderverdelen in vijftien universele geluksfactoren, waaronder bijvoorbeeld gezondheid, de financiële situatie en ja, ook werk valt hieronder. Met andere woorden: een groot deel van je geluksperceptie is beïnvloedbaar.

Tien procent meer levensgeluk

Door onze deep dive in de wereld van geluk werd het voor ons als werkgever steeds duidelijker: wij willen dat onze medewerkers gelukkig zijn. Niet alleen ‘werkgelukkig’, maar écht gelukkig. Daarom ontwikkelden we bij Bowers & Jackling, met behulp van de inzichten van geluksprofessor dr. Ruut Veenhoven, een geluksprogramma met als doel dat onze medewerkers tien procent meer levensgeluk ervaren binnen twee jaar. Hiervoor richten wij ons op dertien van de vijftien geluksfactoren; BNP en leeftijd laten we voor wat het is. Het uitgangspunt is dat iedereen kansen heeft om geluk te verhogen. Het is alleen wat ongewoon om dat te onderzoeken bij een zorgeloos bestaan. Laat staan via je werkgever.

Toch doen wij dat. Sterker nog, de eerste metingen zijn al afgerond en de bevindingen zijn besproken met individuele werknemers. Na de nulmeting meten we hun geluksniveau continu met behulp van een speciale app, waarna we persoonlijke programma’s samenstellen. De resultaten tot nu toe tonen aan dat we de beoogde stijging van tien procent bij verschillende medewerkers eerder behalen dan de gestelde twee jaar.

Dit werkt overigens alleen als je het echt serieus aanpakt. Als we zien dat deelnemers – werknemers doen alleen vrijwillig mee – laag scoren op gezondheid, dan bieden we bijvoorbeeld een bloedonderzoek aan. Uiteraard hebben wij geen inhoudelijke inzage in de resultaten, maar wel een gemiddelde van de hele groep. Daaruit komen interessante resultaten naar voren. Zo valt het in de bloedanalyses op dat best veel mensen vitaminetekorten hebben en dat stress meetbaar is in het bloed. Ook opvallend zijn voedselintoleranties, zonder dat mensen zich bewust waren van klachten. Dat zijn ze nu wel en dus lieten we externe experts bijvoorbeeld supplementen en voedingsadviezen voorschrijven. Daardoor hebben we nu al medewerkers die grote verschillen ervaren in hun energiegehalte. Ze zijn frisser en worden energieker wakker. Enkele collega’s zijn zelfs zo enthousiast dat ze hun partner of gezin ook zo’n bloedonderzoek hebben laten doen. Het heeft dus echt meerwaarde in het leven van onze collega’s.

Week van het werkgeluk

Ik daag ondernemers, CEO’s en HR-verantwoordelijken uit om verder te kijken dan werkgeluk alleen. Niet alleen deze week, maar het hele jaar door. Zoek uit in hoeverre jouw werknemers gelukkig zijn en hoe jij daar positief aan kunt bijdragen. Sinds ik met de geluksprofessor in het onderwerp ben gedoken zie ik blijere, gezondere en beter presterende medewerkers. Dat maakt ons dan weer gelukkig en laat ‘weldoen’ nou precies één van de 15 geluksfactoren zijn.