Mag werken (weer) leuk worden, alstublieft?
Door Eugène van den Hemel, JobsforHumanity.com en Meest Invloedrijke Recruiter 2022
Wanneer werken (weer) leuk wordt, zitten er minder mensen
ziek thuis, hebben minder mensen last van een burn-out, stijgt de productiviteit en is er voor meer mensen ruimte.
Nu ben ik natuurlijk geen econoom. Als recruiter ben ik wel dagelijks bezig met de vraag naar en het aanbod van werk. In mijn gesprekken met zowel werkzoekenden als werkgevers heb ik nog nooit een werkzoekende horen zeggen dat hij/ zij vervelend werk wilde doen, zolang het maar goed betaalde. Net zo min zeggen werkgevers mij dat de kandidaten die ik voor ze ga vinden beter goedkoop dan kundig en leuk zouden zijn.
Vraag waarom iemand werkt en je krijgt antwoorden als:
• Werken geeft de kans erbij te horen;
• Werken geeft de kans jezelf te ontwikkelen;
• Werken geeft een gevoel dat ik bijdraag;
• (Samen)werken geeft verbinding en is fijn;
• Werken is de belangrijkste vorm van inkomen.
Ik deel dit met jou omdat een aantal weken geleden, Jurriën Koops, Directeur van de ABU, hier op Flexnieuws de vraag stelde wie er nu tegen werken als uitweg uit armoede kan zijn. Vanzelfsprekend ben ik hier niet op tegen, echter ik ben zeker ook niet voor.
Ik ben het met Koops eens dat (meer) werken moet lonen, dat het toeslagen- en uitkeringssysteem te ingewikkeld is en dat de samenwerking tussen publieke en private partijen gestimuleerd dient te worden. Werk, echter, als beste instrument waarmee iemand uit de armoede kan komen? Nee!
Net zo min als geld gelukkig maakt, doet werken het armoedevraagstuk oplossen. Ik durf zelfs de stelling aan dat geld werken complexer heeft gemaakt en wellicht de grootste oorzaak is voor de enorme mismatch op de arbeidsmarkt, het grote aantal bullshit jobs en de schrikbarende verzuimcijfers.
Het zal u niet verbazen dat ik voorstander van het Basisinkomen ben. Haal de druk rondom het kunnen betalen van de vaste lasten weg en het gros van de mensen zal werk gaan doen waarbij zij het gevoel hebben bij te dragen, plezier te hebben, van betekenis te zijn en meer energie te krijgen dan dat het ze kost.
Nu is het een illusie dat met de aanstaande verkiezingen en de komst van een nieuw kabinet ook het Basisinkomen zal worden geïntroduceerd. Ik hoop wel van harte dat in de zoektocht naar manieren om met de schaarste op de arbeidsmarkt om te gaan, het ziekteverzuim terug te dringen en mensen te bewegen in zichzelf en de eigen ontwikkeling te investeren, er minder op financiële prikkels wordt gestuurd en meer wordt nagedacht over hoe werken (weer) leuk kan worden.
Ik deel de oproep van Koops aan de politieke partijen om van Nederland de meest inclusieve arbeidsmarkt van Europa te maken. Hier voeg ik graag aan toe, ook richting jou gewaardeerde lezer, om van onze arbeidsmarkt de allerleukste van de wereld te maken. Doe jij mee?
Lees ook