Acture introduceert een tijdlijn van ziekteverzuim voor werkgevers
Acture, de grootste private uitvoerder van de sociale zekerheid in Nederland, heeft een tijdlijn van ziekteverzuim ontwikkelt. Wat gebeurt er – achter de schermen – als iemand zich ziekmeldt?
Deze tijdlijn is een overzicht van acties, interventies en mijlpalen over de gehele periode van verzuim tot re-integratie: vanaf de eerste dag ziekmelden tot en met de WGA. In de tijdlijn – die online beschikbaar is – krijgt de bezoeker inzicht in verschillende stappen en belangrijke ijkmomenten waar een zieke werknemer mee te maken krijgt. Door op de iconen te klikken verschijnt er meer achtergrondinformatie of kan de bezoeker een video bekijken. De tijdlijn geeft eindelijk een volledig inzicht in het ‘moeras van verzuimregels’, met praktisch advies over hoe je werknemers goed kunt begeleiden naar weer gezond worden en blijven, en weer aan het werk gaan.
Maudie Derks, CEO van Acture, benadrukt het belang van duurzaam herstel van zieke werknemers en hun terugkeer naar de werkplek. “Niemand is gebaat bij ziekte. Als je inzicht hebt kun je maatregelen nemen om te voorkomen dat je medewerker uitvalt. Vandaar dat we in de tijdlijn ook, door middel van video’s, laten zien hoe je een verzuimgesprek voert en wat re-integratie spoor 1 en 2 inhoudt. Of over welke signalen op mogelijk psychisch verzuim wijzen. Deze video’s worden gepresenteerd door de specialisten van Acture. De tijdlijn van ziekteverzuim is bedoeld om werkgevers te ondersteunen met praktische uitleg en handvatten. Het benadrukt ook waar werknemers en werkgevers zelf invloed kunnen uitoefenen. Uiteindelijk is de werknemer gebaat bij snel weer terugkeren naar de werkplek, want niemand wil langdurig ziek thuis zitten. En is de werkgever gebaat bij gezonde werknemers.”, aldus Derks.
De tijdlijn van ziekteverzuim is hier te raadplegen.
Bron: persbericht, 14 september 2023
Lees ook: Proces ziekmelding bij UWV bij overeenkomsten met uitzendbeding per 1 juli 2023: Per 1 juli 2023 is in de cao voor uitzendkrachten vastgelegd dat een uitzendovereenkomst met uitzendbeding niet meer kan eindigen in het geval van arbeidsongeschiktheid. Er geldt vanaf dat moment een loondoorbetaling tot het einde van de uitzendovereenkomst. De uitzendovereenkomst en daarmee ook de loondoorbetaling eindigt op het moment dat de overeengekomen einddatum is bereikt.