Schikking Tentoo, FNV en regionale omroepen
Tentoo, regionale omroepen en de FNV hebben in gezamenlijk overleg een schikking getroffen over (na)betaling van flexkrachten die in het verleden werkzaam waren voor de regionale omroepen.
Payrollbedrijf Tentoo heeft medewerkers bij regionale omroepen jarenlang tewerkgesteld als freelancers, terwijl er feitelijk sprake was van een dienstverband.
Tot die conclusie is althans de NLA (voorheen de Arbeidsinspectie) gekomen na onderzoek bij Omroep Brabant en RTV Oost. De NLA deed het onderzoek op verzoek van vakbond FNV. Het onderzoek werd in 2020 gestart.
Nabetalingen
Volgens de FNV deden de Tentoo’ers hetzelfde werk als vast personeel maar tegen andere arbeidsvoorwaarden. En dat mag niet als er feitelijk sprake is van een dienstverband.
Er werden sindsdien een kleine honderd nabetalingen gedaan aan omroepmedewerkers die via de bemiddelaar werkten. Daar zijn onlangs nog achttien bijgekomen.
Schikking
In juli dit jaar zijn de betrokken partijen tot een schikking gekomen voor flexkrachten die in het verleden werkzaam waren voor de regionale omroepen.
Anja Dijkman, bestuurder FNV Flex: “Uiteindelijk hebben we in constructief overleg met Tentoo en de omroepen goede afspraken kunnen maken zodat een gang naar de rechter niet meer nodig was.”
De regionale omroepen zijn al in 2021 onder druk van de FNV gestopt met het inhuren van personeel via Tentoo. Vanaf het voorjaar van 2021 mogen omroepmedewerkers alleen nog werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst of als zzp’er. Voor zzp’ers zijn er bovendien minimale tariefafspraken vastgelegd in een Fair Practice Code.
Oproep aan wetgever
Ook Tentoo is tevreden met de schikking. Het flexbedrijf wijst erop dat het staat voor eerlijke beloning en correcte behandeling van arbeidskrachten. De oorzaak van het probleem is volgens Tentoo onduidelijke wetgeving; ‘een continu veranderend speelveld zonder duidelijke wet- en regelgeving zorgt voor onnodige verschillen van inzicht bij alle partijen (..) zeker als het gaat om de beoordeling van situaties die zich in het verleden hebben voorgedaan’.
Tentoo doet dan ook een oproep aan sociale partners en de wetgever: stel duidelijke kaders op waar werkgevers, opdrachtgevers, werknemers en freelancers mee geholpen zijn zodat iedereen krijgt waar zij recht op heeft.
Lees ook
Hoge Raad zegt dat Deliveroo-bezorgers werknemer zijn. Maar laat het aan politiek om duidelijkheid te scheppen over schijnzelfstandigheid.
Topman Randstad wil steviger aanpak schijnzelfstandigheid zzp’ers