TikTok-trend ‘rage applying’ nog niet populair in Nederland
Op meerdere banen tegelijk solliciteren, omdat je helemaal klaar bent met je huidige baan. ‘Rage applying’ is de nieuwe TikTok-trend onder jongeren in de Verenigde Staten, maar is in Nederland nog niet erg bekend, zo blijkt uit onderzoek van YoungCapital.
Uit onderzoek van recruitmentspecialist YoungCapital en marktonderzoeksbureau PanelWizard Direct onder ruim 1.000 Nederlands werkende jongeren tussen de 18 en 29 jaar blijkt dat slechts 11 procent van de Nederlandse jongeren bekend is met het begrip ‘rage applying’. Na uitleg zegt 80 procent dat ze waarschijnlijk niet mee zouden doen aan de trend. Dit terwijl 96 procent aangeeft frustratie te voelen op het werk.
Over ‘rage applying’
Een Canadese TikTokker maakte eind 2022 deze video (die inmiddels ruim 2,5 miljoen views heeft) waarin zij kijkers oproept om – als je werkfrustratie hebt – op heel veel vacatures tegelijkertijd te solliciteren. Het doel hierbij is om snel in inkomen te stijgen en een betere werkplek te krijgen. Inmiddels is het frustratie-solliciteren een trend in Amerika en Canada.
In Nederland geeft 96 procent van de jongeren aan frustratie te voelen op het werk. Als belangrijkste bronnen van frustratie worden collega’s (61%), een te hoge werkdruk (59%) en de leidinggevende (44%) genoemd. Als jongeren gefrustreerd zijn, geven ze aan dat ze vooral een uitlaatklep zoeken door bij andere collega’s te klagen (53%).
Meerdere sollicitaties tegelijk
31 procent zegt uit frustratie naar andere vacatures en banen te kijken. Slechts 5 procent zegt in de toekomst zeker wel aan ‘rage applying’ te gaan doen als zij frustratie ervaren.
Ondanks dat ‘rage applying’ en massaal solliciteren hier nog geen voet aan de grond lijken te hebben, geeft 62 procent van de Nederlandse jongeren aan in het verleden weleens op meerdere banen tegelijk te hebben gesolliciteerd. Veruit de grootste groep (68%) geeft hierbij aan twee tot drie sollicitaties tegelijk te hebben verstuurd. De belangrijkste redenen die hiervoor worden genoemd: het afronden van de studie (43%), een te laag salaris (39%) en ontevredenheid over de inhoud van het werk (30%).
Bron: YoungCapital