+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Kijk naar iemands talent bij integratie arbeidsmarkt

Kijk naar iemands talent bij integratie arbeidsmarkt

Door Eugène van den Hemel, JobsforHumanity.com en Meest Invloedrijke Recruiter 2022

Eugène van den Hemel
Eugène van den Hemel

Ahmad, vanwege privacy een andere naam, is 54 jaar, geboren en getogen in Syrië en inmiddels ruim vijf jaar woonachtig in Nederland. Ahmad spreekt redelijk Nederlands en werkt 24 uur per week in de spoelkeuken van een grote horecazaak.

Iedereen is blij met Ahmad. De consulent bij de gemeente is tevreden, want hoewel Ahmad niet volledig uit de uitkering is, is dit, gezien afkomst, taalbeheersing en leeftijd, wellicht het maximaal haalbare.

Bij het uitzendbureau is men ook tevreden. Ahmad stelt zich flexibel op, komt op tijd, is nooit te beroerd om de minder aantrekkelijke diensten te draaien. Hiernaast sturen ze de werkgever vanzelfsprekend, voor de uren die Ahmad maakt, een factuur.

Over de werkgever gesproken, deze is ook tevreden. Ahmad doet het werk netjes, vlot en zonder te mopperen. Hij is nog nooit ziek geweest en neemt ook zelden vrij. Een uitstekende kracht waar ze binnen het team op kunnen vertrouwen.

Iedereen tevreden, totdat ik met Ahmad ging praten. Hij was helemaal niet blij. In zijn contract stond dat hij als keuken-assistent zou gaan werken, zou helpen bij de mise-en-place, kleine gerechtjes mocht bereiden en, on the job, zich verder kon ontwikkelen. In de praktijk stond hij 24 uur in de week in de spoelkeuken.

Naast het constante lawaai, vond Ahmad het werk ook zwaar. Hij vertelde me hoe hij gemarteld is, waarbij zijn schouders flink beschadigd zijn. ‘Hoewel de machines de vaat doen, moet alles er natuurlijk wel ingezet en uitgehaald worden’, lichtte hij toe, ‘zeker op de drukke momenten is dat veel en zwaar. Mijn lijf doet dan enorm veel pijn’.

Ahmad vertelde verder. Dat hij aan de Universiteit van Aleppo Economie studeerde. Vlak voordat hij zou afstuderen werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Hij heeft 2,5 jaar, gedetacheerd in Jemen, gediend. Na zijn diensttijd mocht hij de opleiding niet afmaken. Hij is zichzelf gaan ontwikkelen binnen de IT en heeft daar, in Syrië, 12 jaar in gewerkt.

Toen moest hij vluchten en kwam hij in Nederland terecht. Dankbaar voor de veilige omgeving waar hij nu is, zul je Ahmad niet horen klagen of mopperen. Tegelijkertijd is het leed van zijn gezicht af te lezen.

Ik ga Ahmad helpen ander werk te vinden. Werk waarbij hij minder pijn heeft, zijn skills beter kan benutten en waarmee hij niet langer afhankelijk van de uitkering is. Iedereen in het verhaal rondom Ahmad is al tevreden. Nu Ahmad nog!

Make love (for talent), not war! We verkleinen de afstanden tussen vraag naar en aanbod van werk door samen stappen te zetten, naar elkaar te luisteren en te werken aan een gedeeld gevoel van tevredenheid en dankbaarheid.

Lees ook
Interview met Eugène: We hebben elkaar allemaal nodig op de arbeidsmarkt
Interview met Sander Poos: Diversiteit praktisch ondersteunen met JobsforHumanity.com